Ikke la dette stoppe deg fra å gjennomføre løpet

Uansett hvor godt trent du er og hvor gode forberedelser du har gjort, så er det noen banale ting som kan stoppe deg fra å gjennomføre halvmaraton eller maraton. En av disse tingene er faktisk hvilke sokker du velger.

umbrosokker.jpg

Feil type sokker

Å løpe 21 km eller 42 km gir en del friksjon over lang tid og selv om du har løpt 10 km og det har gått greit, så kan feil type sokker gjøre at du blir kald og i verste fall får krampe og gnagsår i løpet av halvmaraton- eller maratonløpet. Bomullsokker er ikke å anbefale da de absorberer svetten og legger seg som et kaldt og klamt dekke rundt foten. Blodårene trekker seg sammen og muskulaturen begynner å knyte seg. Rene ullsokker kan lett gi gnagsår, så de bør du styre unna.

De beste løpesokkene er laget av materialer som transporterer svette bort fra føttene dine slik at de holdes varme og tørre. Jeg har et par Nike Dri-FIT som består av 99 % polyamid og 1 % elastan. Disse sokkene reduserer i tillegg friksjon.

nikesokker2.jpg

Andre gode løpesokker kan være en blanding av polyamid, polypropen og ull. De fleste sportsbutikker har spesialsokker for løping og det er først når du har forsøkt å løpe med en ordentlig løpesokk at du kjenner hvor behagelig det er. Sokken bør heller ikke være for stram i strikken.

Det er skikkelig irriterende dersom kroppen føles fin, men så er det en sokk som skal stoppe deg fra å gjennomføre løpet.

Vonde knær

Det er en ekstrem belastning for hele kroppen å løpe maraton, men spesielt for legger og knær. Noen må dessverre bryte løpet på grunn av plutselige smerter i knær. For å unngå at dette skjer deg, bør du i god tid før løpet begynne å gjøre noen enkle styrkeøvelser for musklene rundt knærne. Tren baksiden og forsiden av lår, så reduserer du sjansen betydelig for at det er vonde knær som stopper nettopp deg.

Nye sko

Den klassiske nybegynnerfeilen er å bruke de nye flotte og fancy skoene første gang på selve løpsdagen. Da er det nesten garantert at du går på en gnagsårsmell. Velg heller et par sko som er godt innløpt og som du vet er behagelig å løpe i.
sko.jpg

Du går tom

Spis godt og mye i ukene før løpet. Alle lagre bør være fylt opp av karbohydrater. Du trenger ikke å fråtse, men ta en ekstra brødskive til frokost, spis pasta, ris og poteter til middag og unngå store biffmåltider rett før du skal løpe. Når lagrene er fulle er kroppen klar til å løpe langt. Det er altså ikke lurt å sette i gang noen slankekur før du skal løpe langt.

De aller fleste offisielle løp har drikkestasjoner der de serverer saft, vann og bananer. Ta deg tid til å drikke litt og spise 1/2 banan på hver drikkestasjon. Det er bedre å bruke noen minutter ekstra på en drikkestasjon enn å gå tom 5 km før mål.

rosiner2

En pose med rosiner i lomma er også alltid lurt å ha med seg på lange løpeturer. Det kan være forskjellen mellom å gjennomføre og ikke gjennomføre et løp.

Mvh,
Cecilie