Gi barna gode turopplevelser

Å dele turopplevelser med barna sine er noe av det beste som finnes, men det er stor forskjell å ha med seg fornøyde og glade barn på tur enn frustrerte og sinte barn. Hva bør man gjøre for at barna skal få en fin opplevelse allerede fra første topptur?

Bilder fra første topptur i 2012

Punkt en er at turen må være på barnas premisser. Det er ikke lurt å legge opp til at toppturen skal være din treningstur der barna kommer pustende og pesende etter deg med blodsmak i munnen. Sett av god tid til turen, velg en passe lang tur og ta så mange stopp som barna ønsker. Barn finner ofte små ting å studere på veien; insekter, blomster eller huler. Stopp opp og ta på deg “barnebrillene”, men ikke la hvert stopp blir for langt. La gjerne barna gå først. En passe tur å starte med for små barn kan være 3-5 km t/r.

I Midt-Troms er Aglapen en fantastisk fin tur for barn og utrente voksne. Turen starter fra en lett tilgjengelig parkeringsplass og går litt opp og litt ned. Toppen er bare 218 moh, men man får en fantastisk fin utsikt fra toppen.

aglapen05

Utsikt mot Aglapsvik og Sørvika på vei opp mot Aglapen.

hurtigruta

Hurtigruta på vei til Tromsø

Ha med godt med drikke. Hvis barna er små (3-4 år), så er det lurt at du bærer sekken slik at barna kun bærer egen kroppsvekt. Selv det kan være tungt nok i starten. Hvis barna er litt større kan de fint ha en egen liten sekk med drikke. På vei opp blir man fort varm, så ikke ha for mye klær på barna i starten. Ha heller med ekstra klær dersom det blir kaldt. På toppen er det ofte vind, så sørg for å ha varme klær både til barna og til deg selv slik at man kan nyte utsikten fra toppen uten å fryse. Det kan være vått enkelte partier, så det vil alltids være en vurderingssak hvilke sko man skal velge. Det er lettere for barna å gå med joggesko enn støvler, så kan man eventuelt løfte barna over partier med myr.

aglapen07

aglapen06

Få gjerne med venner med barn på samme alder. Når barn går sammen så vil de gjerne vise vennene sine hvor flinke de er. Det er lettere å klage på at man er sliten når man bare går sammen med foreldrene sine.

Den spontane gleden og entusiasmen ved å endelig se varden og den røde postkassen er helt ubetalelig. Det er en stor opplevelse både for store og for små. Stegene blir lette og det glitrer av forventning og stolthet i små øyne.

aglapen04

Når man i tillegg får lov til å skrive navnet sitt selv i turboka, så er alle oppoverbakkene glemt.

aglapen02

Ha med premie som barnet får når målet nås. Sjokolade, kjeks eller noe annet godt er en stor motivasjon i seg selv. Man fortjener godteri etter å ha gått på topptur. Skryt masse av barnet og fortell det til familie og venner. Da får de en mestringsfølelse og kommer garantert til å ville være med på tur flere ganger.

For oppmerkede turforslag i hele landet anbefaler jeg å gå inn på Ti på topp. Her finner du mange fine turforslag med detaljerte beskrivelser.

God tur!

Mvh,
Cecilie