Eltefrie grove muffinsrundstykker

IMG_1279

Endelig har jeg funnet en oppskrift på grove rundstykker uten elting og uten gris. Baking av brød og rundstykker har aldri vært høyt prioritert hos oss for det har alltid blitt så mye gris og et berg av klissete oppvask etterpå. I tillegg har det tatt så lang tid med heving, elting og venting at jeg ofte har gitt opp. Heldigvis har dette endret seg etter at jeg fant disse eltefrie muffinsrundstykkene som ble helt nydelige allerede på første forsøk. De anbefales på det varmeste!

Ingredienser:

700g siktet hvetemel
300g sammalt rug
5g tørrgjær
15g fint salt
9 dl vann
smør eller olje til å smøre formene

Fremgangsmåte:

Kvelden før: Bland sammen alle de tørre ingrediensene kvelden før. Ha i vann og rør til du får en klissete deig. Smør formene med smør/olje og dryss over med mel slik at at muffinsrundstykkene ikke setter seg fast. Dersom du har silikonformer trenger du ikke å smøre formene. Bruk to spiseskjeer og ha deig i formen. Fyll opp ca 1/3 av formen slik at det er plass til at de hever seg. Dryss godt over med grovt mel og dekk med plastfolie. La de stå til heving til neste morgen f.eks i kald stekeovn. Ca 10 timer heving er nok.

P1020705

Om morgenen: Rundstykkene settes inn i kald ovn. Sett på stekeoven på 200 grader varmluft. NB: Husk å ta av plasten. Ved å bruke varmluft kan du steke alle rundstykkene samtidig. La de steke i ca 25 minutter, så har du nydelige ferske muffinsrundstykker til frokosten. Anbefales på det sterkeste.

Tips for å lykkes:
1. Start kvelden før
2. Bruk kaldt vann
3. Smør muffinsformen med smør/olje og mel (bruk evt. silikonform. Da trenger du ikke å smøre)
4. Fyll opp formene 1/3
5. Dryss over med mye grovt mel slik at deigen ikke klistrer seg fast i plasten under heving
6. Vær nøyaktig med målene

P1020732

Disse rundstykkene smaker nydelig og er perfekt til frokost, i matpakken eller kvelds. I tillegg ser de ut som vanlige muffinser slik at det er ekstra gøy å spise dem. Hvis du har lyst på ferske rundstykker i morgen? Da begynner du bare kvelden før med å blande ingrediensene, setter på stekeovnen neste morgen, så har du rykende ferske rundstykker til frokosten.

Tips til oppvasken:

1. Skrap av mest mulig av deigen fra bollen og utstyret du bruker mens du baker.
2. La resten stå og tørke på kjøkkenbenken.
3. Når deigrestene har tørket løsner det lett og det er enkelt å rengjøre det lille som blir igjen.