Hvor finner man sopp?

Jeg husker de første gangene jeg skulle ut i skogen og lete etter kantarell. Jeg var helt i villrede på hvor jeg skulle starte. Hvor vokser den og hvor finner jeg den? Etterhvert har jeg lært meg noen triks som jeg tenkte å dele.

Det beste er å holde seg unna steder med mye bregner. Her finner man ofte lite sopp. Bjørkeskog med litt blanding av gran er ofte gode steder å finne både kantarell og steinsopp. Jeg finner ofte mest sopp der det er en blanding av gress og mose på bakken. Steinsoppen finner du gjerne langs stier, men kantarellen vokser ofte utenfor og du kan finne store områder med kantarell.

image

I Nord-Norge generelt er mange skeptiske til sopp og soppen har ikke vært noen stor del av matkulturen vår. Når jeg treffer folk i marka med soppkurven får jeg ofte kommentarer om at jeg må være forsiktig, og det skjønner jeg forsåvidt godt. Sopp kan nemlig være veldig farlig. Kantarell, deriomot føler de fleste seg trygge på.

Min soppinteresse ble vekket allerede på ungdomsskolen da jeg hadde en lærer som lærte oss om sopp. Vi ble sendt ut i skogen for å sanke sopp og tilberedte deretter soppen vi hadde funnet. Vi hadde da et fag som heg “heimkunnskap”. Vi lagde en nydelig soppstuing av skrubb, kantarell og steinsopp. Soppstuingen jeg laget hjemme i ettertid ble ikke tatt like godt imot ved middagsbordet. Husker enda skepsisen til mine foreldre og hvordan de pirket i i den stekte soppen. Nå i ettertid skjønner jeg godt hvorfor de var skeptiske til å spise, men der og da kunne jeg ikke forstå hva de var så redde for.

Da jeg flyttet til Oslo for å studere var jeg flere ganger på sopptur, spesielt i Østmarka. Der kunne man få sjekket soppen på soppkontroller, noe som var veldig betryggende. Det gjorde også at man turte å plukke flere soppslag. Det er ikke alltid like enkelt å se på bilder og skjønne hvilken sopp man har funnet og det er viktig å alltid være 100 % sikker før man spiser sopp. Man har ulike bestemmelsesnøkler, men å se soppen i virkeligheten og kjenne lukten er noe helt annet.

Kantarellen er relativt enkel å kjenne igjen med sin oransje/gule farge, men den vokser ofte litt gjemt nede i gresset og kan ofte skjules av gress, løv og mose. Noen ganger er det bare en liten gul del som stikker opp og når man graver litt rundt i gresset, så finner man ofte flere.

Soppen begynner ofte å komme i begynnelsen av august og du kan plukke helt til frosten kommer.

For de som har lyst til å lete etter sopp, så kan jeg anbefale noen steder å starte:

Senja: Lappegamskogen og Grasmyrskogen er gode områder for kantarell. Kjør til Sandbakken kapell og følg elva oppover. Gå et stykke langs elva før du begynne å bevege det litt utenfor stiene. Her pleier det vanligvis å være en del kantarell.

Finnsnes-området: Finnfjordmarka og stien opp til Varden er gode steder å finne sopp. Jeg har funnet kantarell og andre sopptyper begge stedene. I Finnfjordmarka kan man gå inn i skogen like ved lysløypa. Du kan f.eks starte ved friidrettsstadion. På turen opp til Varden (Neverholfjellet) har jeg også funnet kantarell. Du må bare tørre å gå litt utenfor stiene.

Oslo: Rundt Nøklevann i Østmarka. Her er det bare å gå litt fram og tilbake i skogen rundt vannet. Fant masse traktkantarell her et år.

Det finnes selvfølgelig mange andre områder i skogen med sopp, men disse områdene har jeg selv funnet sopp, så det er greie steder å starte for nybegynneren. Etterhvert finner du sikkert flere steder.

Ikke glem å ha med deg ei god soppbok. Kan anbefale denne til nybegynneren:

 

Masse lykke til med soppjakta!

Mvh,
Cecilie