Hvordan renser man sopp?

Når du skal rense sopp er det greit å ha en kniv og en børste. Det beste er en soppkniv, men det går helt fint med en vanlig kniv og en liten pensel. Skjær også vekk deler som er dårlg eller som er angrepet av insekter. God kvalitet er viktig!

IMG_8693 (800x600)

Du bør gjøre selve grovrensingen i skogen. Skjær av jord fra stilken og børst vekk løv, rusk og rask fra soppen. Da blir det mindre jobb når du kommer hjem.

Når du har kommet hjem er det greit å se over soppen og børste vekk rusk som har satt seg på soppen. På bildet over hadde jeg plukket kantarellen en regnværsdag, så da satte det seg ekstra mye jord på soppen.

IMG_8616 (600x800)

Steinsopp

Sjekk alltid at soppen er fin inni. Jeg pleier derfor alltid å skjære gjennom soppen i skogen slik at jeg kan kaste den dersom den er angrepet av insekter. Dersom det bare er noen deler av soppen som er angrepet av insekter, kan du skjære bort disse. Kantarellen pleier svært sjelden å være angrepet av insekter. Steinsopp og skrubb er ofte sterkt angrepet, så se nøye etter. Ikke ta med hjem gamle eksemplarer som er veldig myke. Ta heller de faste fine soppene.

IMG_8618 (800x600)

Steinsopp, piggsopp, rimsopp og kantarell

På helt unge steinsopper der rørlaget under soppen er gråhvitt og fast, og det ikke er angrepet av insekter, pleier jeg å la dette være på soppen. Dersom soppen er stor, pleier rørlaget ofte å være grønnaktig. Da pleier jeg å fjerne det. Ofte er det små insekter inni som man ikke ser. I tillegg blir ofte rørlaget klissete i stekepanna.

Når du har fjernet jordrester og skjært bort alle spor etter insekter, kan du dele soppen i skiver eller mindre biter. Du kan steke soppen med en gang, eller du kan tørke den.

Lykke til!

Mvh,
Cecilie